maanantai 18. toukokuuta 2020

Miten ekologisesti elän

Ilmastonmuutos ja ekologiset elämäntavat ovat viime vuosina olleet pinnalla enemmän kuin koskaan. Eikä syyttä, hieman kun silmiä avaa ja asiaa ajattelee, niin elämme todella kulutuskeskeisesti. Käytämme synteettisia tuotteita, emme kierrätä, ostamme kertakäyttöasioita. Monet perustelevat, että mitä pieni Suomi saati yksittäinen kansalainen muka voi tehdä, kun ongelmat ovat muualla, esimerkiksi Aasiassa? Nimenomaan yksittäisen kuluttajan valinnat vaikuttavat! Pikkuhiljaa asioihin tulee muutoksia, kun yritykset huomaavat, ettei kuluttajia heidän nykyiset tuotteensa kiinnosta. Suurin osa Suomessakin olevista tavaroista tehdään Aasian halpamaissa, joten tietenkin siellä ne Suomenkin jätteet ja tehtaiden kaasut ovat. Blogissa tullaankin jatkossa keskittymään kaiken muun lisäksi myös ekologisuuteen ja zero waste-elämään (tästä myöhemmin lisää). Hyvä jatkumo tavaran karsinnan päälle!

Miten siis jo elän ekologisesti? Mitä teen jo nyt luonnon ja maailman hyvinvoinnin eteen?

Kuva © Pixabay

KIERRÄTÄN PAPERIT, PAHVIT, METALLIT, LASIT, PATTERIT JA ELEKTRONIIKAN

Jo omaan elämään lähtiessäni aloitin kyseisten tuotteiden kierrättämisen. Kuten huomaatte, niin listalta puuttuvat muovin ja biojätteen kierrätys. Tähän asiaan on tulossa muutos! Luonnollisesti kierrätän myös ongelmajätteet. Elektroniikan kierrätys on ollut aina kuvioissa mukana, sillä mies harrastaa kyseisten tuotteiden korjaamista. Paljon hän onkin vuosien aikana kaatopaikalta löytyneistä elekroniikkaromuista saanut ehjää. Monesti on tullut vastaan myös ihan toimivia kamppeita!

Mielestäni omien jätteiden kierrättäminen on yksi suurimmista asioista, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä.


OSTAN TAVARAA KÄYTETTYNÄ

Huonekaluista sohvat ja muutama Ikean hyllykkö ovat uutena ostettu, kaikki muut ovat käytettyinä ostettuja joko tuttavilta tai kirppareilta. Vaatteita ostan myös käytettynä, jos sopivia vastaan tulee. Paljon on tullut kirpputoreilta ostettua kodin tavaraa ja koriste-esineitä.


KIERRÄTÄN KÄYTTÖKELPOISET VAATTEET JA TAVARAT

Ikinä en ole ehjää tavaraa tai vaatetta roskiin laittanut! 


SUOSIN FACEBOOKIN ROSKALAVA-RYHMÄÄ

Tämän ryhmän kautta saa lähes kaiken eteenpäin, siis ihan kaiken! Rikkinäinen olohuoneen pöytä ja naulakkokin kelpasivat käsistään kätevälle. 


VAIHDAN SIIVOUSAINEET LUONTOYSTÄVÄLLISIIN

Pikkuhiljaa olen entisten loputtua vaihtanut siivousaineita ekologisimpiin. Edelleen on esim. kloritti-pulloja muutama, niitä kun en ole käyttänyt kuin kissan vessan siivoamiseen aina välillä. 


KÄYTÄN JOITAKIN KESTOTUOTTEITA

Tiskirätit ja siivousliinat ovat aina olleet minulla pestäviä. Joskus olen hairahtanut kertakäyttöisiin liinoihin, ja pakko myöntää että tälläkin hetkellä vessan siivouksessa sellaisia käytän. Ovat kuitenkin biohajoavia liinoja.

Kauppareissuilla käytän kestokasseja ostosten pakkaamiseen. Hankintalistalla on kestohedelmäkassit, ne on tullut pakattua vielä muovipusseihin. Siinäkin toki järki päässä, esim. banaaneja en pakkaa ikinä pussiin.


EN OSTA TURHAA TAVARAA

Konmarin myötä turhan tavaratilpehöörin ja vaatteiden ostelu on vähentynyt huomattavasti. Toki edelleen tulee heräteostoksia, mutta jos vertaa aikaisempaan, niin muutosta positiivisempaan on tullut. Nykyään mietin tarkemmin, tarvitsenko jotain ja jos jotain tarvitsen, niin ostan mieluisan enkä ensimmäistä "ihan ok"-tuotetta. Shoppailu on nykyään mielestäni jopa tylsää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti