tiistai 19. toukokuuta 2020

Zero Waste - mikä se on?

Varasin talvella kirjastosta mielenkiinnosta kirjan nimeltä Zero Waste - jäähyväiset jätteille, kirjoittajana Otso Sillanaukee. Ennakkoluuloja oli, sillä ajattelin kirjan olevan vain paapatusta ja sopivan paremmin kunnon ekologisille ihmisille, jotka elävät lähes omavaraisesti. Ajattelin, että kirjan lukeminen jää varmasti kesken.

Vaan kaikkea muuta! Kirja kävi mahtavasti läpi kodissa syntyviä jätteitä ja kuinka niitä voidaan vähentää. Ja kirja ei todellakaan ollut paapatusta, eikä vain "hipeille" suunnattu. Vaan ihan meille kaikille. Itse koin myös hyvänä sen, että kirjailija itsekään ei asian suhteen vielä aivan täydellinen ollut. Kirja oli helppolukuinen ja hyvin kirjoitettu.

Kirjan myötä oma kiinnostukseni ekologisuuteen kasvoi vielä enemmän. Jo tähän mennessä olen alkanut kiinnittämään huomiota esimerkiksi siivousaineiden ympäristöystävällisyyteen. Jätteitä olen kierrättänyt jo vuosia, mutta en kaikkea. Pahimmat eli muovin ja biojätteen olen jättänyt kierrättämättä, ja ihan omaa laiskuuttani.

Kirjassa ei toki pelkästään käsitellä ekotekoja ja ympäristöystävällisyyttä. Vaan Zero Waste-elämää, suomennettuna Nollahukka. Mitä se sitten oikein on?



Zero Waste tarkoittaa lyhykäisyydessään jätteetöntä elämää. Pisimmälle menneet ovat saaneet vuoden sekajätteensä mahdutettua lasipurkkiin. Ajatelkaa! Zero wasten ajatuksena on, ettei jätettä tule laisinkaan ja jos tulee, niin sen voi uusiokäyttää tai kierrättää asianmukaisesti niin, ettei seka- tai energiajätettä syntyisi. Zero waste kannustaa ajattelemaan myös isommasti ekologista elämäntapaa ja ulottaa sen myös kodin ulkopuolelle. Zero wasteen kuuluvat muunmuassa kestotuotteet, jätteiden kierrätys, kieltäytyminen kertakäyttötuotteista, tavaroiden uusiokäyttö ja  yksinkertainen elämä.

Suosittelen siis ehdottomasti tutustumaan Zero wasteen aloittamalla Otso Sillanaukeen kirjan lukemisesta. Suomessa on myös yhdistys asian puolesta, Zero Waste Finland ry, heidän sivuihinsa kannattaa tutustua.

Oma matkani kohti nollahukkaa on vasta alussa. Jännityksellä odotan, kuinka hyvin siihen pääsen. Aikaa menee varmasti useampi vuosi (ainakin jos nykyisiä purnukoita wc:ssä katsoo...), mutta tärkeintä on, että siihen pyrin.

1 kommentti: