torstai 22. marraskuuta 2018

Konmari - mitä se on? Osa 1

Alkuvuodesta lainasin työkaveriltani kirjan Marie Kondo: Konmari - Siivouksen elämän mullistava taika. En muista mistä sain mieleeni että haluan tuon kirjan saada käsiini ja työkaverilta se sitten sattuikin löytymään. Luin myös hänen toisen kirjansa, Iloa säkenöivä järjestys.

Muistan jo lapsuudesta, että tykkäsin järjestellä oman huoneen kaappeja aika usein uuteen uskoon, mutta aina ne menivät lyhyessäkin ajassa taas sekaisin. Sama toimintamalli on nyt omassakin elämässä ollut: laatikko ja kaappi kerrallaan käyn tavaroita läpi, todetakseni parin kuukauden päästä että taas törkyä riittää ja kaapit on sevon. Jatkuvasti on tunne, että tavaraa on vaan liikaa. Törkylaatikoita on pilvin pimein, siis niitä laatikoita, joissa on tavaroita joille ei paikkaa ole (muka). Uskon, että nämä asiat ovat tuttuja jokaiselle ihmiselle maan päällä.

Luin tuon kirjan hetkessä läpi ja jokin siinä sykähdytti mua ja sai ajattelemaan. Konmarissa käydään tavarat läpi tavararyhmittäin - ei lipasto tai kaappi kerrallaan. Marie Kondo näkee nimittäin tässä sen ongelman, miksi tavaraa kertyy ja järjestys ei pysy; ei nähdä tavaran todellista määrää. Kondon oppien mukaan tavarat täytyy myös käydä yksitellen läpi - tutkia tavara kunnolla ja kuulostella, tuottaako se sinulle iloa. Jos ei, tavaraa kiitetään ja se laitetaan eteenpäin.

Tällä hetkellä olen konmarituksessa siinä pisteessä, että käyn tunne-esineitä läpi. Ne läpi käytyäni olen käynyt koko kodin tavarat läpi ja Marie Kondon lupaus on, että enää koskaan minun ei tarvitse sitä tehdä. Saa nähdä, onko lupaus totta. Marituksen myötä olen huomannut itsessäni uusia piirteitä; entinen ostohulluttelija ei enää saa iloa shoppailusta kuten ennen!

Konmarituksen alkutaipaleella kaipasin muiden marittajien kokemuksia aiheesta. Joitakin blogikirjoituksia löysin, mutta ne olivat lähinnä vain yksi postaus missä asiaa käytiin vain sen verran läpi. Olisin toivonut ennen-jälkeen kuvia, prosessin läpikäymistä kunnolla läpi, jne... Harmittaakin siis, etten itse aloittanut tätä blogia jo alkuvuodesta, kun konmarituksen aloitin. Lisäksi harmittaa sekin, etten ole tehnyt listaa kuinka paljon tavaraa olen saanut pois - sitä nimittäin on lähtenyt PALJON. Siksi teenkin nyt, vähän jälkijunassa tosin, konmari-sarjan tänne blogiin, jospa joku muu siitä hyötyisi kun aloittaa konmaritusta.

Konmarin myötä olen tutustunut myös muihin kodin järjestelyoppaisiin; Ilana Aallon Paikka kaikelle ja Mira Ahjonniemen Loistava järjestys nyt näin päällimmäisenä mieleen tulleina. Pikkuhiljaa tuntuu siltä, että kodissa vallitsee rauha, siellä on loistava järjestys ja paikka kaikelle. Enää ei ole törkylaatikoita, missä yksinäiset tavarat lojuvat vailla tarkoitusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti