lauantai 26. lokakuuta 2019

Konmari - yhteenveto

Onnea, olet nyt marittanut kotisi! Miltä tuntuu?

Lyhyesti siis:
  • käy tavarat tavararyhmittäin ja yksitellen läpi. Konmarissa on selvät luokat tavaroille, mutta tee itse omat alaryhmäsi niistä tavaroista, joita kotoasi löytyy ottamalla esimerkkiä minun ryhmistäni
  • tunnustele tavara, mieti tuottaako se iloa? Käytätkö tavaraa? Jos et, mikset?
  • jos tavara ei tuo iloa, kierrätä se asianmukaisesti
  • ole järkevä; jos et leivo, et tarvitse pursottimen sataa eri osaa. Jos et neulo, et tarvitse miljoonia sukkapuikkoja. Jos mekko ei mahdu nyt, niin ikävä totuus on, että se ei tule mahtumaan ikinä. Ja jos joskus onnistutkin laihtumaan, niin sen kunniaksi ostat uusia mekkoja!
Kuva: Pixabay

Marittaessa voi tulla eteen tilanteita, että koko tavararyhmä katoaa, koska mikään ryhmän tavara ei tuo iloa. Sanotaan esimerkiksi nyt vaikka verhot. Voit hävittää kaikki verhot ja olla hetken aikaa ilman, kunnes eteen tulee mieluisat. Tai voit pitää ikkunoissa epämiellyttäviä verhoja sen aikaa, että löydät iloa tuottavat. Itse olen esimerkiksi pikkuhiljaa uusinut astiastoa mieluisampaan. En siis hävittänyt heti kaikkia lautasia, sillä kyllähän lautasia tarvitaan.

Monet yhdistävät konmarin minimaalisuuteen. Asiahan ei toki ole näin. Marie Kondo itse on minimalisti, mutta kenenkään muun siihen ei tarvitse ryhtyä. Konmarin idea on säilyttää iloa tuottavat tavarat. Ei siis ensimmäisenä ajatella tavaran hävittämistä. Minun koti ei ole minimalisuutta nähnytkään, vaikka olen marittanut sen läpi. Mutta tavarat, joita siellä on, tuottavat minulle iloa.

Veikkaan, että ostokäyttäytymisesi on muuttunut tai muuttuu pikkuhiljaa. Enää ei huvita ostella ja käydä shoppailemassa. Marittaessa huomasit ehkä, että jotain tavaraa on tullut haalittua vuosien tarpeiksi. Minä esimerkiksi löysin viisi purkkia wc:n pesuainetta!

Uskon, että olosi on nyt jollakin lailla rauhallinen. Tavaroiden karsinta vapauttaa kodin ilmaa ja tuo ennen kaikkea tilan tuntua. Tiedät, mitä omistat, mitä vielä tarvitset ja mitä et enää koskaan tule tarvitsemaan. Seuraavaksi voitkin paneutua tavaroiden järjestämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti