maanantai 28. lokakuuta 2019

Poistettavien tavaroiden kierrätys

Konmarittaessasi kotia tulet huomaamaan, että poistettavien tavaroiden kasa kasvaa kasvamistaan. Mitä ihmettä niille voi tehdä? Näitäkö minä nyt säilytän sitten hamaan tappiin asti? Vai pitääkö ne heittää roskiin, voi sitä jätteen määrää!

Monet myös kauhistelevat sitä rahamäärää, mikä poistettaviin tavaroihin on mennyt. Se on väärä ajattelutapa, sillä jos näin ajattelee, ei todennäköisesti koskaan pääse tavaroistaan eroon. Ei muisteta, että vuonna 85 tavaran arvo oli 400 markkaa, mutta tänä päivänä tavaran arvo voi olla tasan 0 euroa. Muistetaan vain tavaran ostohinta ja se, että tavara on itselle ollut joskus tärkeä/arvokas. Täytyy muistaa, että kaikille se ei sitä ole.

Nyt kerron, miten itse olen päässyt marittamistani tavaroista eroon. Suurimman osan olen ihan lahjoittanut ilmaiseksi pois.


Miten tavarat voi kierrättää?
  • Facebookin roskalava-ryhmät
    • Paikkakuntani roskalava-ryhmä on ollut suuri apu tavaran hävitykseen ja sitä olen eniten käyttänyt. Lähes mikä tahansa tavara on tämän ryhmän kautta lähtenyt uudelle omistajalle. Jopa rikkinäiset olohuoneen pöytä ja naulakko pääsivät uuteen kotiin!
  • Facebookin myyntiryhmät ja muut nettikirpparit
    • Nämäkin ovat ihan hyviä, jos vain jaksaa nähdä kuvaamisen vaivan. Sekä kyselyt ostajilta ja mahdolliset oharit... Muista hinnoitella tavara oikein! 
  • Lahjoitus hyväntekeväisyysjärjestöihin
    • Omalla paikkakunnallani on järjestö, jonka kautta tavaraa annetaan vähävaraisille. Myös esim. 4H-yhdistyksen kierrätyskeskukset ottavat tavaraa vastaan. Samoin SPR ynnä muut. Mutta muista, tavara ei saa olla jätettä! Ei siis rikkinäisiä vaatteita, astioita jne.
  • Omatoiminen lahjoitus
    • Esim. cd-levyjä voi lahjoittaa vaikkapa vanhainkoteihin, kehitysvammaisten ryhmäkoteihin jne. Askartelutarvikkeita ottavat vastaan mm. päiväkodit. Aina kannattaa kysyä eri tahoilta tai vaikka ystäviltä, tarvitsevatko he jotain!
  • Kirpputoripöytä
    • Kirpputoripöydän varaaminen on ihan hyvä juttu, vaikkakin työläs hinnoitteluineen. Pöytää täytyy myös käydä järjestelemässä säännöllisesti eikä tavaraa saa olla liikaa tarjolla, se karkoittaa mahdolliset ostajat.
  • Vaatteiden vaihto-ilta
    • Järjestä illanistujaiset kavereillesi vaatevaihdon merkeissä! Itse en ole tällaista järjestänyt, mutta idea kuulostaa hyvältä. Lyhyesti siis, jokainen osallistuja tuo vanhoja vaatteitaan, joista muut voivat valita mieluisia. Mutta konmarittajan täytyy muistaa, että valitsee (jos valitsee) vain sellaisia vaatteita itselleen, jotka tuovat iloa, eikä hullaannu ilmaisesta vaatteesta. Tässä oletkin jo harjaantunut hyvin, kun olet kotisi marittanut.
    • Miksei illanistujaisia voisi järjestää myös kodin tekstiileille, sisustustavaralle jne.
  • Uusiokäytä tavaroita
    • Vanhoja pyyhkeitä olen leikannut siivousliinoiksi. Siivouksen ammattilaiset ovat tästä varmasti kauhuissaan... 
    • Papereita, esim. kirjepapereita ja vihkojen tyhjiä osia leikkelin ostoslistoiksi.
Kuva: Pixabay

Mitä ei kannata tai saa kierrättää?

Lyhyesti sanottuna, jos joku tavara on mielestäsi käyttökelvoton, on se sitä myös muille. Muistutan siitä huolimatta facebookin roskalava-ryhmistä, joissa menee mitä ihmeellisinkin tavara eteenpäin. Aina on parempi, jos tavaralle löytyy uusi omistaja, kuin se, että se menee jätteeksi.
  • Rikkinäiset vaatteet ja muut tekstiilit ovat lumppua. Älä siis laita kierrätykseen rikkinäisiä sukkia ja t-paitoja tai parhaat päivänsä nähneitä rintaliivejä. Resut vaatteet ovat suuri ongelma kierrätystahoilla. Rikkinäiset vaatteet ovat sekajätettä. Joillakin paikkakunnilla on erikseen lumppukeräyksiä ja jotkut vaatekaupat ottavat myös vastaan lumppua. Voit myös tarjota esim. rikkinäisiä lakanoita matonkuteiksi harrastajille
  • Vanhentunut elektroniikka, esimerkiksi VHS-soittimet ja filmikamerat ovat menneisyyttä.
  • Osa kierrätystahoista ei ota kirjoja vastaan. Kirjat kierrätetään repimällä kannet pahvinkeräykseen ja loppuosa kirjasta paperinkeräykseen. Kontaktimuovilla päällystettyjä kansia ei voi laittaa pahvinkeräykseen, vaan ne ovat silloin sekajätettä.
  • Vanhat koulukirjat. On tosi harmi, että esimerkiksi lukiossa tarvittaviin kirjoihin vaaditaan aina uusin painos kirjasta, eikä vanhat painokset käy, vaikka samaa asiaa niissä käydään läpi. Tähän ei ole muuta syytä, kuin raha. Lukio- ja muita koulukirjoja voi tarjota esimerkiksi Jameralle. Toki hekään eivät ota ikivanhoja kirjoja vastaan.
    • Minulla on edelleen lapsuudenkodissa tallessa lukiokirjoja vuodelta 2005. Muutaman sain myytyä silloin aikoinaan, mutta aktiivisesti en niitä myynyt. Nyt harmittaa, että kirjat ovat liian vanhoja. Jameralta kyllä pyysivät laittamaan heille kirjojen painovuodet, josko niistä kuitenkin osa olisi vielä käypiä. 
  • Kosmetiikka. Vanha kosmetiikka on jätettä, ei kirpputoritavaraa!! Raivoissani aina kirpputoreilla ihmettelen näitä, jotka tuovat myyntiin puoleksi käytettyjä vartalorasvoja vuodelta -80. Toki uudempaa, vähän käytettyä kosmetiikkaa voi tarjota esim. ystäville, mutta rahallista arvoa niillä ei ole. Eikä ole turvallistakaan käyttää esimerkiksi toisella käytössä ollutta ripsiväriä tulehdusriskin takia.

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä kierrättämiseen! Itse viimeksi muuttaessa tämä asia nousi pinnalle ja selvittelin myös minne voisin viedä itselle tarpeettomia tavaroita - kiireen vuoksi päädyin viemään kaiken Fidalle.
    Usein mietin, että kumpa yritykset lahjoittaisivat enemmän resurssien puitteissa hyväntekeväisyysjärjestöille. Luin yrityslahjoituksista enemmän täältä: https://www.pelastusarmeija.fi/yrityksille
    Pitää yrittää, jos yritys missä työskentelen innostuisi myös tämänlaisesta toiminnasta!

    VastaaPoista