keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Budjetointi - talouden suunnittelu, osa 3

Nyt sinulla on siis tiedossa kaikki pakolliset menosi sekä kuukausitulosi. Tämän perusteella tiedät, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössä muuhun elämiseen, eli ruokaan ja huvitteluihin. Jäljelle jääneellä summalla sinun on siis maksettava kaikki muu. 

On erilaisia ohjeita eri tahoilla, miten palkkansa pitäisi jakaa. Jotkut noudattavat prosentuaalisia summia, esimerkiksi 40% asumiseen, 30% ruokaan ja 30% huveihin. Itsekin tätä yritin yhdessä välissä, mutta aina tuo tyssäsi siihen, kun tuli "yllättävä" lasku, joka nielaisi ison osan palkasta ja prosenttiosuudet menivät sen vuoksi pieleen. Tämä keino ei siis minulla toiminut ollenkaan. 

Joten olen kehitellyt oman tavan käyttää rahaa. Nimeksi sille olen antanut Viikkoraha-metodi

Lyhyesti metodi on tämä: joka palkkapäivä miinustan käteen jääneestä palkasta kuukausittaisen pakollisten menojen summan. Tämän summan jaan päiväsummiksi, päivien määrä on palkkapäivästä seuraavaa palkkapäivään edeltävään päivään. Ja sitten lasken viikottaisen osuuden.

Kuva: Pixabay

Esimerkiksi annan 16.10.-14.11.2019 välisen ajan (palkkapäiväni on kuukauden 16. päivä ja jos se sattuu viikonlopulle, tulee palkka edellisenä päivänä, eli marraskuussa 15. päivä). Nettopalkkani 16.10. oli 1811,83 euroa. Tästä vähennetään kuukausittainen pakollisten menojen summa, eli 964,70 euroa. Muuhun käyttöön jää siis rahaa 847,13 euroa.

Päiviä seuraavaan palkkapäivään on 30. Päivälle rahaa on käytössä siis 28,24 euroa. Viikkotasolla se siis tarkoittaa seuraavaa:
  • 1. viikko: 141,20 €
  • 2. viikko: 197,68 €
  • 3. viikko: 197,68 €
  • 4. viikko: 197,68 €
  • 5. viikko: 112,96 €
Kortilla maksaminen ja varsinkin lähimaksu ovat petollisia, sillä korttia on helppo höylätä ja ihan yhtäkkiä tili onkin jo tyhjä. Niin vaan katosivat palkkarahat! Siksi olen palannut vanhaan, eli nostan käteiseksi tuon viikkosumman. Tietenkin pyöristän summat sopivaan, esim. 141 euroa = 140 euroa, 197 euroa = 200 euroa nostettuna jne. Maksan siis käteisellä ihan kaiken. Suosittelen sitä myös muille.

Kun viikko on kulunut, katson kuinka paljon rahaa on jäänyt. Tämän rahasumman pistän sivuun, ja tällä rahasummalla voin ostella sitten aina jotain ylimääräistä. En siis käytä nostettua rahaa kuin ruokaan ja taloustarvikkeisiin, huviostoksiin käytän vasta tuota jäljelle jäänyttä summaa. Kuukausien saatossa tätä huvirahaa sitten kertyy enemmän ja voin ostaa jotain tarvittavaa, esim. vaatteita. Tililtä ei vaateostoksiin saa siis mennä mitään.

Mitä sitten niille rahoille, jotka ovat tilillä? Eihän joka kuukausi mene kokonaan tuo pakollisten menojen summa? Ne ovat tästä lähin puskurina laskujen maksulle. Anna näiden rahojen olla tilillä. Näillä rahoilla maksat tulevaisuudessa aina laskusi. Ja enää ei yksikään lasku tule yllätyksenä, eikä tule tilannetta, että tili tyhjenee suurien laskujen vuoksi! 

2 kommenttia:

  1. Aivan loistavia ideoita! Tuo viikkoraha ja käteisellä maksaminen olis varsinkin mun juttu 👍🏻

    VastaaPoista
  2. Ääh, miks tuo kommentti tuli nyt noin monta kertaa 🤭

    VastaaPoista