sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Tavaroiden järjestely - paperit, osa 2

Papereita konmarittaessasi toivottavasti maritit ne rankalla kädellä. Jos et tehnyt, niin hyi hyi! Paperikasat ovat yksi ärsyttävimmistä kotiin kertyvistä asioista, eikä kaikkea uskalla heittää pois, koska jos kuitenkin sitä vuoden 2009 palkkakuittia kuitenkin tarvitsee? Muistellaanpa mitä papereita marittaessa tehdään:

  • Laskut: vaihda kaikki mahdolliset e-laskuiksi. E-lasku on luotettava, eikä laskut jää maksamatta mikä ehkä on suurin pelko. E-lasku tulee suoraan verkkopankkiin, tulleesta e-laskusta muistutetaan verkkopankkiin kirjautuessasi ja sieltä poistuessasi, halutessasi saat jopa sähköpostiin viestin kun verkkopankkiin on tullut lasku. Joten on kumma, jos se jää maksamatta! 
    • Paperilaskuja ei tarvitse säilyttää, kuin max. vuoden. Maksetut laskut näkyvät joka tapauksessa tiliotteessa sekä verkkopankissa, jos jotain ongelmia tulee.
  • Tiliotteet: vaihda heti suoraan verkkopankkiin tulevaksi. Sieltä voit niitä sitten tarvittaessa katsoa. 
  • Vakuutus- sähkö-, vesi- ym. sopimukset: säilytä aina vain uusin, hävitä vanha kun uuden kauden sopimus tulee.
  • Velkakirjat ja -sopimukset: säilytä, kunnes asia vanhenee.
  • Verotukseen liittyvät paperit: yleisohje on säilyttää verotuspäätöksiä viisi vuotta. Tämä on ihan hyvä aika. 
  • Työsopimukset ja palkkanauhat: jos mahdollista, laita palkkanauha tulemaan verkkopankkiisi. Ikivanhoja työsopimuksia on turha säilyttää. Jos tarvitset näitä esimerkiksi liiton rahaa hakiessasi, niin säilytä silloin kauemmin. Itse olen hävittänyt opiskeluaikaisten töiden palkkanauhat ja työsopimukset, koska olen ollut vakituisessa työssä jo useamman vuoden.
Miten sitten olen järjestänyt säilytettävät paperit? Ennen minulla oli kolme (!!!) eri kansiota eri asioita varten: yksi taloon liittyville, yksi työasioille ja yksi muille. Marituksen myötä kansioiden määrä väheni yhteen. Järjestelin kansion välilehtien avulla, näin löydän aina tarvittaessa helposti sen, mitä etsin. 

Kuva: Blogin omaisuutta

Muistutan, että nämä ohjeistukset koskevat vain yksityishenkilöitä. Mikään laki ei pakota yksityishenkilöä arkistoimaan kuittejaan ja laskujaan. Yrityksen omistavat taas ovat eri asia ja heitä laki ohjeistaa arkistoimaan papereita tietyn ajan.

OPISKELUPAPERIT JA TODISTUKSET

Vanhat opiskelumuistiinpanot on aika poistaa, vai luetko niitä joskus? En usko, en minäkään lukenut. Nykyään jos tietoa etsii, niin ensimmäinen hakupaikka on Google. Jos muistiinpanojen joukossa on muistoja, niin ne säilytin ja siirsin erilliseen muistojen laatikkoon.

Todistukset niin töistä kuin opiskeluista on hyvä säilyttää. Kokosin yhteen pieneen muovikansioon kaikki todistukseni ja järjestelin ne uusimmasta vanhimpaan. Tämä kotelo on sitten helppo ottaa tarvittaessa mukaan esimerkiksi työhaastatteluun. Suosittelen sinua tekemään saman!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti